GODE RÅD OM PUS FORSVINNER

En katt som forsvinner er som regel ikke så langt unne de første dagene. Om han ikke er kjent i området kan du forvente at han er like i nærheten de første tre dagene, mens han sonderer farer, lyder, lukter. Han vil gjemme seg godt. Det du da gjør er å holde åpent samme dør eller vindu som han gikk ut, den veien vil han huske. Det er større sjanse for at han vil komme tilbake da. Er han skadet vil han gjemme seg om han ikke kommer seg inn hjemme.

Om ikke d
øren er åpen, eller det ikke er noen steder å gjemme seg ute, så kan han sette avgårde. Er han skremt av noe flykter han gjerne videre i den retningen han forsvant. Er det garasje eller uthus der, sett åpent og lag noen gjemmesteder. Eller lag et lite hus utenfor døren. Om ikke annet er mulig, lag en soveplass med kjente lukter, f.eks en godt brukt genser eller annet plagg som tilhører favorittmennesket, eller dokassen. Sett ut om han ikke er tilbake første døgn.

Katten vil v
ære redd, så vær rolig. Kattens favorittmenneske(r) må kalle på han. Beste tiden er sein kveld og grytidlig morgen, da er det stille ute og katter er aktive på den tiden. Oppholdsvær er best, katter er ørkendyr og ikke så glade i regnvær. Kall på katten, si kjente ord, gå rundt på stier og småveier mens du småprater. Lytt etter lyder og mjau. Ha gjerne med mat som dufter sterkt, som nykokt sei eller tunfisk.

Har katten v
ært borte lenge kan den også være redd eier. På fremmede steder vil katter oftest være redd alle, så bruk tid. La katten komme til deg, ikke løp etter han. Det kan ta noen dager.

Har du lokalisert katten men ikke får fatt i han så kan det være aktuelt å få lånt en felle fra en dyrevernorganisasjon. Det er viktig å holde katten på stedet til du får fatt i han, så sett ut mat.

LAG PLAKAT PÅ DYREBAR.NO

Legg inn en annonse på www.dyrebar.no og skriv ut plakater, del i lokale grupper på Facebook osv.  Plakater henger du på nærbutikk, postkassestativer, stolper. Legg gjerne også lapp med bilde i postkasser. Snakk med folk i nabolaget, vis bilde! Et godt bilde er viktig. Fjern plakatene når pus er funnet!

Du må gi mest mulig informasjon for de som skal se etter pus. Eksakt hvor forsvant den fra, er den kjent i området, hadde den nylig flyttet eller har den sitt hjem et annet sted (hvor), hva skjedde, er katten sky overfor fremmede osv..

Det er viktig at du oppdaterer annonsen på Dyrebar.no som "løst" når saken er oppklart!

Det er ikke nok
å henge opp plakat, du må også lete! Ring også aktuelle veterinærer i området og hør om de har fått katten inn, det beste er gjerne epost med bilde. Er katten id-merket vil de kontakte registrert eier.
Nyttig forelesning ved Bjarne O. Braastad om kattens orienteringsevne
-hva gjør katter når de kommer ut på et fremmed sted?
Katter er eksperter på å gjemme seg.
De kan være rett foran nesen din
uten at du ser dem.
De fleste katter forsvinner fordi de slipper ut på et fremmed sted. Enten bortplassert i ferie, flytting til nytt sted eller "innekatter" som har kommet seg ut. Eller det kan være katter som er sluppet ut for første gang og er for unge til å finne veien hjem, som ikke har fått opplæring i å bli kjent i området.

Les her om hvordan du hjelper pus å bli kjent på nytt sted!