Enhver som påtreffer et dyr som er åpenbart sykt, skadet eller hjelpeløst, har plikt til å hjelpe (Dyrevelfeldsloven).
Det er viktig å hjelpe en katt i nød. Det er like viktig å la en katt som ikke trenger hjelp være i fred. Lær forskjellen:
Katt som trenger hjelp:
-Desperat sulten
-Tynn
-Dårlig pels
-Skadet
-Infiserte sår
-Spiser mat fra kompost eller brød du legge ut til fuglene.
Noen katter kan være i rehabiltering etter skade og f.eks halte litt, eller se litt syke ut, men likevel være ivaretatt. Se eksempel til høyre. Er katten avslappet og opptatt med sitt, så trenger den nok ikke hjelp
.
-Kosete og selskapssyk
-Vil ha mat eller se om du har noe godt.
-På besøk i hagen din.
-Tar en lur på sofaen din.
-Ute på tur.
-Går etter deg og vil prate.
OBS: en del katter kan late som om de er hjemløse, bare for å lure deg til å gi dem en godbit!!

Folk som ikke har så omfattende kattekunskap kan tro at katter som bor i møblerte hjem er hjemløse. Det har vært levert inn en hel del katter til dyrevern-organisasjoner og veterinærer som faktisk hadde hjem, det er en av grunnene til at dyrevernorganisasjonene ønsker at katter id-merkes. De risikerer å bli avlivet eller omplassert. Om du ser en katt du tror er hjemløs, ta bilde og begynn med å spørre naboene. Dette er også en fin måte å bli kjent med naboene på om du ikke har hilst på dem før. Og 95% av sakene vil da bli oppklart.

Katter går litt rundt omkring i nabolaget. Katter, som fugler, bryr seg ikke om privat eiendomsrett, det er et menneskeskapt fenomen. Så det kan godt være at nabokatten eier hagen din, garasjen din mv.

Noen katter får dessverre ikke være inne når menneskene deres er på jobb, eller ikke en gang om natten, eller de har ikke kattedør. De søker varme, selskap, kanskje også en sofa og en godbit, og kan da rusle rundt til naboene. Katter liker også å gå på tur, og har de et hjem så vet de godt hvor det er selv om ikke du vet det. Så slapp av, de kan veien.


Kattevennen Berit tok til seg det hun trodde var en hjemløs katt som kom på døren. Katten var hos henne i flere år, men var ofte ute om natten. Hun gikk ut og inn kattedøren som hun ville. Plutselig forsvant katten. Etter en del spørring og visning av bilder i nabolaget fant hun ut at det var naboens katt, de hadde flyttet og tatt pus med seg.. Nå har det dukket opp en annen katt som liker å sover på gjesterommet hennes. Hun har kartlagt eier og informert om dette, greit at de vet hvor pus er om natten. Selv synes hun det er bare koselig, og hennes egen katt er gode venner med han.

Treffer du en katt i nød så gi den mat!! Og sett i gang med å lete etter eier. Det er ikke nok å legge ut en etterlysning etter eventuelt eier på Facebook eller på dyrebar.no.

Først leter du i nabolaget, på velforeningens Facebookside, let på savnete katter på Dyrebar.no. Heng opp lapp med bilde på butikken. Snakk med folk, vis bilde, det gir best resultat! (Og husk å ta ned plakater når saken er oppklart.)

Er katten syk eller skadet og trenger nødhjelp, så ta den til veterinær eller ring nærmeste dyrevernsenter. Veterinærer kan få dekket kostnadene fra det offentlige, du skal ikke betale dette når du utøver hjelpeplikten. Om eier oppspores så vi eier få regningen. De kan også sjekke om dyret er ID-merket, det er gratis. Dyreverorganisasjonene har også skannere og kan undersøke dette.

Hvis påkjørt katt, ta den til veterinær eller ring politiet.

Er det en vill/hjemløs katt som trenger nødhjelp så kan du kontakte veterinær og få medisiner som du kan gi den i maten. Det er mulig du da må betale selv, men du får da rikelig lønn i kattehimmelen!

Er det en hjemløs katt så vurder å ta den til deg, det vil vise seg at den vil berike ditt liv!  Du tror kanskje først at det er en plage, men det vil vise seg at pus er en gudesendt gave til deg. Se et eksempel på dette på filmen nede på siden her.
SNAKK MED NABOEN!
"Ved postkassen kom jeg i snakk med en kar som noe oppbrakt fortalte at hadde sett en skadet katt som hadde passert stuevinduet hans, han mente den måtte fanges inn. Den manglet litt pels og det så ut som om den hadde et STORT sår. Da han beskrev den hørtes det ut som en katt jeg hadde sett. Jeg spurte et par naboer, det viste seg å være hans nærmeste nabo sin katt. Den var nylig operert og hadde derfor barbert bort litt pels. Katten var frisk og i fin form, takk og pris for at han ikke leverte den inn til omplassering.."
HVORDAN HAVNER KATTER I NØD?
-De har gått seg bort, ofte yngre katter (her kan du lese mer om hvordan du skal hjelpe katten til å bli kjent på et sted).
-Eier har flyttet, pus lengter hjem igjen og prøve å finne veien for egen pote (katter er sterk stedbundet).
-Pus har vært bortplassert på et fremmed sted i ferien, og stukket ut åpent vindu eller dør uten å være kjent i området (dette er et dessverre svært vanlig. Katter bør ha pass i eget hjem!!). Les mer om dette på savnet-siden her og hva man skal gjøre.
-De har havnet i bilen til en håndverker (som dessverre setter bilene sine åpne), eller på en tilhenger, og blitt transportert bort fra hjemmet.
-De er dumpet
-De er vanskjøttet av eier
-Eier er død eller flyttet, og ingen har tatt ansvar for pus
-De mistrives hjemme pga bråk, usympatiske mennesker eller er i konflikt med andre dyr i eller nær huset.
-De er skremt vekk fra hjemmet av andre dyr, fyrverkeri, 17.mai-tog eller andre kjempeskumle ting.
-De kommer fra en koloni av hjemløse katter og vandrer og leter etter mat og trygghet.
De er påkjørt / skadet og kommer seg ikke hjem.
KATT SOM IKKE ER I NØD
KATT I NØD
HAR DU FUNNET EN KATT SOM ER HJEMLØS, HAR GÅTT SEG BORT, SOM TRENGER HJELP?
En skadet eller syk katt vil gjerne trekke seg vekk fra folk, mens en sulten kan gjerne vil oppsøke folk. En skadet katt vil prøve å komme seg hjem, derfor viktig at den har kattedør eller et trygt sted utenfor huset.

Noen katter er så sky at de kan fremstå som hjemløse for fremmede, selv om de er kosepuser hjemme. Katter er normalt sett skeptiske til det som er nytt og fremmed, samtidig som de er svært nysgjerrige.
Katter som er vokst opp med mye folk rundt seg, eller på dyrevernsentre, vil gjerne være mer fortrolige med fremmede
.


Eksempel på uforstandig "kattehjelp". Noen tror de har "funnet en katt". Takk og pris for at eier følger med på FB: