Hvordan hjelpe pus å bli kjent utendørs

Lær av kattemor! Når ungene er store nok til å løpe og gjemme seg begynner kattemor å trene dem ute. En kattunge kan ikke vurdere farer, så den er avhengig av beskjedene som mor gir. Når ungen går for langt vekk kaller mor den tilbake. Ungene får gå litt og litt lenger vekk, så roper mor den tilbake, slik at den etter hvert blir kjent i et litt større område. Den må også bli kjent med gjemmestedene der. På visse signaler fra mor (knurring, fresing) eller sterke lyder vil ungen gjemme seg.

I hvilken alder katten kan slippes ut er avhengig av sted og folk, og at den er trygg i huset den bor i. På et landlig sted (hage) kan du trene den til å være ute fra den er 2-3 måneder, men aldri gå fra den. Det er nyttig at den blir gradvis kjent med lyder og lukter ute, slik blir sannsynligheten mindre for at den forsvinner når den er klar til å være ute alene. Begynn med å bære den en tur rundt huset av og til.

Neste steg er at den får gå selv ut døren, la døren stå åpen slik at den kan løpe inn om den blir redd. Ha gjerne med en leke (noe som henger i en snor på en pinn er bra!), den kan du lokke med om katten går for langt. Lag gjerne et gjemmested for den ute, en palle med noe over er supert. Da løper den under den om den er redd. Være obs at det ikke er biler, skumle folk eller dyr i nærheten som kan komme brått på.

Vær utenfor døren. Katten vil være forsiktig utforskende. Så glemmer den seg litt og går den noen meter lenger. Kall den tilbake, bruk eventuelt leken om den ikke kommer. La den gå litt, kall den tilbake, fortsett sånn. Som kattemor ville gjort det. Tren litt hver dag. La katten gå litt lenger etter hvert, kall den tilbake.

Har du kattedør kan dere trene på den også når katten er rundt tre måneder gammel. Katter lærer ved imitasjon. Så vis pus hvordan det gjøres. Dytt på døren. La katten stå på en side og du på en annen, og lokk den gjennom med en leke. Eller ha en liten bamse og vis hvordan den går igjennom døren.

Dere kan også trene på klatring i trær, det er noe av det første kattemor lærer ungene når de begynner å bevege seg mer utendørs. Det er uhyre viktig for en katt å kunne komme seg opp i et tre om den er jaget. Kattemor lærer ungene ved å vise hvordan de skal gjøre det. Det er lett å komme opp, men de må lære at de må gå baklengs ned. Så hun demonstrere noen ganger, så er det ungenes tur. Kattemor kjefter aldri, hun bare oppmuntrer og er tålmodig. Første gangene kattungen klatrer opp i et tre kan det være du må hjelpe den ned, så velg et øvingstre av moderat størrelse.

"Kattens orienteringsevne kommer ikke av seg selv. Den må oppøves ved å la katten få gå gradvis lengre unna hjemstedet under oppveksten."
(Mattilsynet 2016; Fakta om katter).
Når pus skal ut på egenhånd

K
atten må være helt trygg i hjemmet og på alle som bor der før den slippes ut alene, og den må ha blitt gravis kjent ute. Om du ikke har kattedør, la inngangsdøren stå på gløtt. I begynnelsen så rop katten inn etter en liten stund.

Ikke steng katten ute over lengre tid, som for eksempel når du er på jobb! Den må i tilfelle ha et trygt og tørt sted å oppholde seg da. Katter liker å sove om dagen, slipp den heller ut når du kommer hjem. Stenger du den ute kan den oppsøke andre for å komme inn, og kanskje flytter den til slutt inn til naboen.. Eller den følger etter noen og roter seg bort.
Kattedør / katteluke

Om mulig bør du ha kattedør (kattedører kan monteres i dør, vegg, glass. Kattedør sikrer at katten kan komme seg hjem om den er ensom eller i trøbbel. Svært sosiale katter kan oppsøke eller gå etter andre mennesker om de er utestengt fra hjemmet sitt. Katter som er skadet eller redd vil kunne komme seg hjem i trygghet om de har egen dør.